Ларс Улрих

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ларс Улрих
Lars Ulrich
датски барабанист
Роден
Музикална кариера
Стилхевиметъл, траш метъл, спийд метъл, хардрок
Инструментибарабани
Активностот 1980 г.
ЛейбълУорнър Мюзик Груп
Участник вМеталика
Свързани изпълнителиМеталика
Семейство
ПартньорКони Нилсен (2014)
Деца3

Уебсайт
Ларс Улрих в Общомедия

Ларс Улрих (на датски: Lars Ulrich) е основателят и барабанист на американската метъл група „Металика“ (Metallica).

Роден е в градчето Гентофте, Дания на 26 декември 1963 година. Баща му Торбен Улрик е тенисист, печелил много състезания, запален по изкуството. Снима се във филми и свири на няколко инструмента.

Средата, в която израства Ларс, е музикална и той от малък е запознат с творчеството на всички известни групи и музиканти. На 17-годишна възраст Улрих заминава със семейството си за Америка, което се установява в Лос Анджелис, Калифорния. Чрез публикуване на обява в местен вестник Ларс се среща с американския китарист Джеймс Хетфийлд и заедно с него сформира нова метъл група, наречена „Металика“. Тази група по-късно се нарежда сред най-популярните и влиятелни групи в съвременната музикална история с продадени повече от 100 милиона албума.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ларс Улрих се запалва по музиката още от малък. Малкият Улрих много често е с баща си по време на представления. Насочва се към рок музиката, след като на деветгодишна възраст присъства на концерт на британската група „Дийп Пърпъл“ в Копенхаген. Ларс не моли баща си да му купи барабани, няма нужда, понеже баба му купува същата марка, използвана от Пейс – „Лудвиг“ (Ludwig). Но неговата марка е ТАМА и 90% от песните на Металика са изсвирени от тази марка.

На 17 години Ларс Улрих напуска родната Дания в посока САЩ, като се установява в Лос Анджелис. Там пуска обява в местен вестник, наречен The Recycler, в която обяснява, че търси музиканти за сформиране на нова нестандартна рок група. Пръв на обявата му откликва американският китарист Джеймс Хетфийлд. Двамата се срещат и провеждат разговор, от който установяват, че идеите и вижданията им относно музикалната насока на бъдещата група съвпадат напълно. Така през 1981 година са привикани китаристът Дейв Мъстейн и басистът Рон Макговни и е положено началото на нова група, която по-късно ще се превърне в една от най-популярните и значими в жанра, вдъхновяваща стотици групи-последователи.

Улрих е награден с рицарски кръст на ордена „Данеброг“ от датската кралица Маргрете II на 26 май 2017 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за